Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Βραστά Αυγά


Μια καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Κι επειδή δεν είθισται να ξεκινάει κανείς φτιάχνοντας μουσακά, στιφάδο, καρμπονάρα ή παύλοβα με φράουλες και σπιτική μαρέγκα, θεώρησα σκόπιμο να ξεκινήσω εκμυστήρευση των συνταγών μου με μια απλούστατη συνταγή: αυγό βραστό!

Την ημέρα που παντρεύτηκα ήταν και η πρώτη μέρα που συγκατοίκησα με κάποιον ο οποίος δεν ήξερε να μαγειρεύει. Την πρώτη μέρα μπήκαμε σε ένα σπίτι πλήρως εξοπλισμένο με έπιπλα όπως καναπέ, τραπεζαρία, τραπέζι και καρέκλες κουζίνας, τραπέζι βεράντας. Εντός  ημερών αποκτήσαμε και ηλεκτρικές συσκευές,: τηλεόραση, σύστημα ήχου, υπολογιστή, πλυντήριο ρούχων, ακόμα και πλυντήριο πιάτων πήραμε! Παρόλα αυτά όμως, είχαμε μία βασική έλλειψη: την κουζίνα: εστίες και φούρνο. Η συγκεκριμένη «παράλειψη» δεν ήταν τυχαία. Πάσχισα με κάθε τρόπο να καθυστερήσω το μαρτύριο του μαγειρέματος, μέχρι που μετά από τρεις μήνες και λόγω του ότι ήμουν άνεργη και ως εκ τούτου άπραγη σχεδόν όλο το 24ωρο, συνειδητοποίησα ότι η απόκτηση κουζίνας ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για την απασχόλησή μου τα πρωινά, αλλά και για να ξεκουράσουμε και τις μαμάδες που μαγείρευαν για 2 σπίτια η κάθε μία.

Τελικώς αποκτήσαμε κουζίνα. Και μόλις ολοκληρώθηκε η εγκατάστασή της προέκυψε η αρχέγονη απορία κάθε νέας νοικοκυράς: «και τώρα, τι;»! Στο ψυγείο (το οποίο αποτελούσε την πρώτη ηλεκτρική συσκευή η οποία μπήκε στο σπίτι μας) υπήρχαν μόνο λαχανικά (που τρώγονταν ωμά, για προφανείς λόγους), τυρί του τόστ, γάλα, μαγιονέζα, ketchup και αυγά. Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω μια σαλάτα με αυγό, τύπου chef, αλλά σε πιο light έκδοση. Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προέκυψε ήταν πόση ώρα πρέπει να βράσεις το αυγό, προκειμένου να είναι σφιχτό και όχι μελάτο, αλλά να μη χάσεις και όλη σου την ημέρα. Την απάντηση στο ερώτημά μου δεν τη βρήκα σε κανένα βιβλίο μαγειρικής από αυτά που μου είχαν χαρίσει οι δύο μαμάδες, σε μία προσπάθεια να με κάνουν να ενδιαφερθώ για το «άθλημα» της μαγειρικής. Η συνταγή για βραστό αυγό είναι κατά κάποιον τρόπο αδικημένη. Όλοι ενδιαφέρονται να μοιραστούν μαζί μας συνταγές περίπλοκες ή γρήγορες, χαμηλού κόστους ή αξιοποίησης του φαγητού της προηγούμενης μέρας, αλλά οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ξεχνούν ότι δε γεννήθηκε κανείς να τα ξέρει όλα! Οι μικρές σε ηλικία ή καλομαθημένες ή άσχετες (όπως θέλετε χαρακτηρίστε μας) νοικοκυρές ξεκινάμε από το μηδέν, από το πώς βράζουμε ένα αυγό…

ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ


Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε μισή με μία ώρα για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Γεμίζουμε με νερό ένα κατσαρολάκι όσο το δυνατόν πιο μικρό, προκειμένου να μην χτυπάνε τα αυγά μεταξύ τους ή στα τοιχώματα, και το βάζουμε στο μάτι. Τοποθετούμε με ένα κουτάλι σούπας προσεκτικά τα αυγά ένα- ένα στο κατσαρολάκι και συμπληρώνουμε με νερό (αν χρειάζεται) προκειμένου να καλύπτονται τα αυγά μας πλήρως από νερό.

Για αυγά μελάτα βράζουμε 4’ περίπου (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).
Για αυγά σφιχτά βράζουμε 15’ περίπου (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).

Μόλις περάσει ο επιθυμητός χρόνος, αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε κρύο, ώστε να μπορέσουμε στην συνέχεια να ξεφλουδίσουμε τα αυγά εύκολα.

Μυστικό:

1)    Τα φρέσκα αυγά είναι κατάλληλα για τηγάνισμα. Τα πιο παλιά ενδείκνυται για βραστά.
2)    Καλό θα είναι να πλύνουμε τα αυγά πριν τα βράσουμε. Είναι δεδομένο ότι με το βρασμό θα καθαρίσει το αυγό, αλλά πριν το βράσουμε θα το έχουμε ακουμπήσει σε διάφορα σημεία της κουζίνας μας, πράγμα όχι τόσο υγιεινό. Πρέπει να έχουμε πάντα υπ’ όψιν μας ότι το κοτόπουλο και τα αυγά του είναι πολύ επικίνδυνα άψητα και ιδιαίτερα τα αυγά πολύ βρώμικα (βλέπε φωτογραφία με πουπουλάκι!).
3)    Δε βάζουμε τα αυγά ποτέ από το ψυγείο κατευθείαν στο νερό!
4)    Μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό, πριν βράσει, λίγο ξύδι. Με το ξύδι, ακόμα κι αν σπάσουν κατά το βρασμό τα αυγά, το ασπράδι σφίγγει και δεν «αδειάζει» όλο μέσα στο νερό.
5)    Αν κατά τη διάρκεια του βρασμού παρατηρήσουμε μικρές μπουρμπουλήθρες να βγαίνουν από διάφορα σημεία του αυγού, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θορυβηθούμε. Το τσόφλι του αυγού έχει άπειρους πόρους από τους οποίους εισέρχεται πολύ μικρή ποσότητα νερού στο εσωτερικό του αυγού, χωρίς αυτό να επηρεάζει την τελική του υφή ή γεύση.
6)    Καθαρίζουμε το σφιχτό αυγό σπάζοντάς το σε κάποιο σημείο του και κυλώντας το στον πάγκο της κουζίνας. Το βυθίζουμε σε κρύο νερό και ξεφλουδίζουμε πανεύκολα! Το μελάτο καλό θα ήταν να τοποθετήται σε αυγοθήκη και να τρώγεται σπάζοντας και καθαρίζοντας το τσόφλι του πίσω μέρους του αυγού.
7)    Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο για 4 περίπου εβδομάδες. 

by    Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου