Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Σ' ευχαριστώ Ζωρζ Σαρή.

Είμαστε λάτρεις της λογοτεχνίας και ιδιαιτέρως της Ελληνικής. 



Γι' αυτό (και όχι μόνο) το λόγο, μας στενοχωρεί εξαιρετικά το γεγονός οτι από σήμερα το πρωί ο καλλιτεχνικός κόσμος γίνεται φτωχότερος, λόγω του θανάτου της εξαίσιας καλλιτέχνιδας Ζωρζ Σαρή. 

Η Ζωρζ Σαρή γενήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της καριέρα στα χρόνια της κατοχής ως ηθοποιός, παρακολουθώντας μαθήματα υποκριτικής στη δραματική σχολή του Ροντήρη. Στη διάρκεια του πολέμου συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ.  Το 1947 αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη στο Παρίσι, όπου και συνέχισε τις σπουδές της. Με την  επιστροφή της, το 1962, έκανε εμφανίσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο, μέχρι την κήρυξη της δικτατορίας το 1967, οπότε και στράφηκε στη συγγραφή μυθιστορημάτων. 


Το συγγραφικό της ντεμπούτο υπήρξε "Ο Θησαυρός της Βαγίας", ένα βιβλίο με το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε "ταξιδέψει" κάποιο καλοκαίρι των σχολικών μας χρόνων. Ακολούθησαν πολλά βιβλία, που αγαπήθηκαν από παιδιά και ενήλικες, όπως τα: "Όταν ο Ήλιος", "Τα Γενέθλια", "Τα Στενά Παπούτσια", "Τα Χέγια", "Το παραράδιασμα", "Το Ψέμα", "Νινέτ", "Ε.Π." και άλλα. 


Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσαν το νεανικό μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικές αναφορές και έντονο πολιτικό και ιστορικό στοιχείο. 

Έχοντας διαβάσει τα περισσότερα από τα βιβλία σου όταν ήμουν παιδί θέλω να σου πω ότι σ'ευχαριστώ που με έκανες να αγαπήσω τη λογοτεχνία. Σ' ευχαριστώ που γέμισες τα καλοκαίρια μου με υπέροχες ιστορίες, ιστορίες που έχουν χαραχτεί για πάντα στη μνήμη μου. Σ'ευχαριστώ για τις όμορφες εικόνες που με βοήθησες να πλάσσω με την παιδική μου φαντασία. Σ'ευχαριστώ που με βοήθησες να γνωρίσω την ιστορία της χώρας μου μέσα από τα μάτια των παιδιών και των νέων της κάθε εποχής και που τελικά συνέβαλες στο να γίνω ένα πολιτικοποιημένο ον και να αποκτήσω κριτικό πνεύμα. 
Σ'ευχαριστώ Ζωρζ Σαρή. 


by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου