Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη: Όλα θα ήθελες να ρωτήσεις για το Πιλάτες


Η μόνη περίπτωση που η παραπάνω φωτογραφία έχει ουσιαστικό νόημα! Το πιλάτες μας γυμνάζει και μας ηρεμεί!
Από την προηγούμενη ανάρτησή του Ζαχαρωτού σχετικά με το πιλάτες (http://zacharoto.blogspot.gr/2012/07/blog-post_02.html) μέχρι και σήμερα ομολογώ πως προσπάθησα να το εντάξω στην εβδομαδιαία άσκησή μου διότι συνειδητοποίησα ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ωστόσο επειδή ό,τι κάνεις πρέπει να το κάνεις συνειδητοποιημένα και σωστά ζήτησα τις συμβουλές γυμναστή - ειδικευμένου στη διδασκαλία πιλάτες ο οποίος με καθοδήγησε και πραγματικά μου έδειξε τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις για να έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ τις συμβουλές του μαζί σας και να θέσω όλα τα ερωτήματα που μπορεί να σκέφτεστε όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Επίσης εγκαινιάζω μια καινούρια στήλη του Ζαχαρωτού τις "συνεντεύξεις" όπου θα εξασφαλίζουμε για εσάς τους καλύτερους για να δώσουν απαντήσεις σε θέματα που σας προβληματίζουν αλλά πρωτίστως αγαπάτε!


Απαντήσεις λοιπόν μας έδωσε ο Βάιος Κυπραίος καθηγητής φυσικής αγωγής πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α και certified pilates instructor by Alan Herdman ο οποίος έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων από διεθνώς αναγνωρισμένους δασκάλους της μεθόδου. Ήδη διδάσκει πιλάτες σε γνωστά γυμναστήρια της Αθήνας και εργάζεται και ως personal trainer.

- Τί ακριβώς είναι η μέθοδος πιλάτες;
Β.Κ: Η μέθος pilates αναπτύχθηκε από τον εμπνευστή της Joseph Pilates (1880 - 1967) στα μέσα της δεκαετίας του 1920 μετά από προσωπική μελέτη και πειραματισμό 20ετίας. Αν θέλαμε με μια λέξη να περιγράφαμε τη μέθοδο θα λέγαμε ΜΑΓΕΙΑ γιατί είναι πράγματι μαγικός ο τρόπος με τον οποίο μεταμορφώνεται το σώμα μέσω της μεθόδου. Ο ίδιος ο Pilates συνήθιζε να λέει ότι σε "σε 10 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι τη διαφορά, σε 20 μαθήματα την βλέπουν και οι άλλοι και σε 30 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούριο σώμα".


- Σε ποιους απευθύνεται; 
Β.Κ: Είναι ιδανικό για όλους. Οι ασκήσεις κατανέμονται σε επίπεδα δυσκολίας οπότε είναι ιδανικές για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Επιπλέον είναι αντικείμενο ξεχωριστής προπόνησης για αθλητές πολλών αθλημάτων καθώς αποτελεί άριστο σύστημα αποκατάστασης τραυματισμών αλλά και βελτίωσης μυικής συναρμογής. Τέλος, είναι πολύ καλό για τα παιδιά και στη Δανία κάνουν πιλάτες ακόμα και σε βρέφη!



- Τί ασκήσεις περιλαμβάνει;
Β.Κ: Η μέθοδος αποτελείται από ένα ρεπερτόριο 500 ασκήσεων οι οποίες εκτελούνται στο έδαφος ή στα μηχανήματα τα οποία εφηύρε ο ίδιος ο Joseph Pilates. Οι ασκήσεις εκτελούνται  (συνήθως) σε σειρές οργανωμένες σε επίπεδα δυσκολίας που λειτουργούν ως σύνολο ώστε να αναπτύξουν δυνατούς κοιλιακούς, ραχιαίους, γλουτούς και εν τω βάθει μύες που ευθύνονται για τη στάση του σώματος και οι οποίοι λειτουργούν σε συνεργασία - αυτό που ονόμαζε ο Pilates "powerhouse". Κυρίαρχοι στόχοι του πιλάτες είναι η ενδυνάμωση, η διάταση (ευλυγισία μυών - ευκινησία αρθρώσεων), η ευθυγράμμιση, η σταθεροποίηση (π.χ. ωμοπλατών, λεκάνης), η επιμήκυνση, η κινητικότητα κ.α.
                                     
- Τί πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε πιλάτες; 
Β.Κ: Γενικά θα πρέπει να προσέχουμε να εκτελούμε ασκήσεις του επιπέδου μας, να ενημερώνουμε το δάσκαλο πιλάτες  για τυχόν προβλήματα τραυματισμών, ορθοπαιδικά κ.τ.λ, να εκτελούμε τις ασκήσεις με απόλυτη συγκέντρωση και προσοχή στις οδηγίες του εκπαιδευτή, να έχουμε φάει τουλάχιστον 3 ώρες πριν, αν αισθανθούμε κάποιο πόνο σταματάμε τη συγκεκριμένη άσκηση και μόνο αν δεν διατηρείται η ενόχληση συνεχίζουμε τις επόμενες (ωστόσο πάντα ενημερώνουμε τον εκπαιδευτή μας) και πάντα να εκτελούμε προγράμματα με καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένου δασκάλου pilates.  Ποτέ μόνοι στο σπίτι καθώς είναι πολύ εύκολο να πάθουμε μεγάλη ζημιά!


- Τα όργανα πιλάτες πόσο βοηθούν;
Οι ασκήσεις και στα όργανα πιλάτες χωρίζονται ανά επίπεδο δυσκολίας. Ένας ασκούμενος έχοντας εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές της μεθόδου και τη σωστή θέση του σώματος μέσω του mat work (πιλάτες στο στρώμα) θα είναι σε θέση να περάσει πιο ομαλά στην προπόνηση με όργανα. Με τα όργανα τα αποτελέσματα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα πιο γρήγορα ωστόσο το κόστος σε τέτοια προγράμματα είναι υψηλότερο. Φυσικά και στο mat work κάνοντας τουλάχιστον 3 προπονήσεις την εβδομάδα θα έχετε πολύ σημαντικά αποτελέσματα!

- Τί οφέλη έχει κάποιος ακολουθώντας τη μέθοδο πιλάτες;
ΒΚ: Πολλαπλά! Όπως έχω αναφέρει, ενδυνάμωση των μυών του κορμού, ευλυγισία, σωστή στάση, ισορροπία, οστική πυκνότητα και υγιείς αρθρώσεις, αύξηση κινητικότητας, αποτελεσματική κίνηση, απώλεια πόντων από την περιφέρεια, ανακούφιση από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, πρόληψη για τραυματισμούς, σύσφιξη και πολλά άλλα που μπορεί να νοιώσει ο ασκούμενος στην καθημερινότητά του.


- Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πληροφορίες και συμβουλές!
ΒΚ: Και εγώ ευχαριστώ!

Δοκιμάστε τη μέθοδο πιλάτες και θα δείτε εσείς και όλοι οι άλλοι μεγάλη διαφορά!!!!!                                    


Φιλιά 
Σοκολάτα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου