Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Αποδράσεις: Κυπαρισσία!
Σε μία από τις πρόσφατες, σύντομες αποδράσεις μας, βρεθήκαμε στην Κυπαρισσία.

Εκεί, μας φιλοξένησαν σε ένα υπέροχο σπίτιμε υπέροχη θέα

Θέα από την Παλιά Πόλη


και πολύ φιλόξενους και γλυκούς ιδιοκτήτες!

Το προφανές σε όλους πλεονέκτημα της Κυπαρισσίας είναι το ότι βρίσκεται μόλις 2 +1/2 ώρες μακριά από την Αθήνα, πράγμα που την καθιστά άριστο προορισμό Σαββατοκύριακου!

Πέραν αυτού, όμως, έχει τόσα πράγματα για να δει κανείς που είναι πολύ πιθανό το Σαββατοκύριακο να μην είναι αρκετό!


Η Κυπαρισσία είναι «χωρισμένη» σε δύο οικισμούς: την Παλιά- Άνω Πόλη και τη Νέα- Κάτω Πόλη. Το κάτω τμήμα της πόλης της Κυπαρισσίας εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα κι έχει ελάχιστα, αν όχι καθόλου, παραδοσιακά στοιχεία. 
Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας είναι το απόλυτο «διαμάντι» της περιοχής. Εχει κηρυχθεί από την Αρχαιολογία ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός κι έχει πολλά μνημεία και παραδοσιακά στοιχεία που μας μάγεψαν, γι' αυτό και κατά κύριο λόγο κινηθήκαμε εντός εκείνης.

Θαυμάσαμε όμορφα αρχοντικά, γραφικά σοκάκια, μνημεία όπως τα χαμάμ, οι κρήνες και το κάστρο της Αρκαδιάς (το οποίο ήταν και το όνομα της Κυπαρισσίας κατά το Μεσαίωνα).Το κάστρο της Αρκαδιάς


Τα ερείπια ενός από τα χαμάμ


Μία από τις δύο κρήνες, στην είσοδο του κάστρου


Η είσοδος του κάστρου
Η θέα από το κανόνι του κάστρου

Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, όπως φαίνεται από το κάστρο της Αρκαδιάς


Δεν μείναμε, όμως, μόνο στον οικισμό της Παλιάς Πόλης. Λίγο έξω από εκείνη, όχι πάνω από 5' με το αυτοκίνητο, επισκεφτήκαμε έναν παλιό, αλλά πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο, οπου μας κέρασαν σπιτικά λικέρ τα οποία εμπορεύονται σε μικρές ποσότητες (καθότι σπιτικά!).Επισκεφτήκαμε και τις τιρκουάζ παραλίες της περιοχής, όπου μπορεί να βρει κανείς ακόμα και φωλιές της καρέτα- καρέτα (τις οποίες ευτυχώς για την ίδια τη χελώνα, που ίσως να αναστατώναμε, δε μπορέσαμε να εντοπίσουμε)!

Περπατήσαμε πάνω στις ράγες του τρένου, από τις οποίες δυστυχώς δεν περνούν πλέον συρμοί.

Τέλος απολαύσαμε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με τον κατακόκκινο ήλιο να βουτάει στα νερά του Ιονίου.
Ανυπομονώ να ξαναπάω!
Βανίλια.