Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σκέψεις: Ανεργία; Ευκαιρία!




Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι η ανεργία αποτελεί μια πολύ δυσσάρεστη κατάσταση για όποιον τη βιώνει καθώς και τους ανθρώπους γύρω του.

Τα προβλήματα, εκτός από βιοποριστικά, είναι και ψυχολογικά, μιας και η δουλειά είναι ένας τόπος κοινωνικοποίησης. Μέσα από τη δουλειά οργανώνει κανείς τη ζωή του και εκτιμά διαφορετικά τον ελεύθερο χρόνο που του δίνεται. Επίσης, κάνει γνωριμίες και συλλέγει εμπειρίες.

Επειδή, όμως το Ζαχαρωτό προσπαθεί να γλυκάνει λίγο τις πικρές στιγμές (ή καλύτερα περιόδους) που ζούμε παρουσιάζει τον πεντάλογο του "καλού ανέργου"!

1) Ξύπνα κάθε μέρα με ένα σκοπό. Βάλε ένα στόχο κι ας είναι και ας ακούγεται κι αστείος στο μυαλό σου. "Σήμερα θα καθαρίσω το πατάρι", "μέχρι το απόγευμα θα έχω μαζέψει όλα τα ρούχα που δε χρειάζομαι πια και θα τα δώσω σε φίλες μου/ φιλανθρωπικές οργανώσεις", "το μεσημέρι θα δοκιμάσω μια καινούρια συνταγή", "θα αγοράσω το δώρο του ανηψιού μου που έχει γενέθλια σε μια εβδομάδα", "θα βάψω το δωμάτιό μου", "θα ποτίσω τα λουλούδια και θα σκαλίσω τον κήπο". Έσο δημιουργικός, ο,τι κι αν κάνεις στη ζωή σου!

2) Οργάνωσε το χρόνο σου και στη συνέχεια γέμισέ τον. Θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο; Όρισε από πριν το χρόνο που θα το διαβάζεις όπως εσύ θέλεις. Φυσικά και επιτρέπεται να ξεφύγεις, απλώς μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσει να ακολουθείς πρόγραμμα, ώστε να μην αφεθείς και χάσεις την αίσθηση του χρόνου.

3) Απόκτησε ή εξάσκησε τα ήδη υπάρχοντα hobby σου. Κάθε μέρα. Κι αν αυτά είναι ακριβά, κάνε πράγματα που δεν κοστίζουν, αλλά μπορούν να σε γεμίσουν: κάνε jogging, παίξε μπάσκετ, βγάλε φωτογραφίες, ασχολήσου με χειροτεχνίες, δες μια ταινία, διάβασε ένα βιβλίο, δοκίμασε καινούριες μαγειρικές συνταγές, ξεκίνα ένα blog, παρακολούθησε μαθήματα μακιγιάζ από το youtube, δοκίμασε καινούρια χτενίσματα πάνω σου ή σε φίλες σου που τους αρέσουν οι πειραματισμοί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις χωρίς να ξοδέψεις σχεδόν καθόλου χρήματα!

4) Βοήθησε αυτούς που μπορεί να σε χρειάζονται: τους γονείς σου, τον παππού και τη γιαγιά, τα αδέρφια σου που δεν προλαβαίνουν. Ανάλαβε να πηγαίνεις εσύ π.χ. να πληρώνεις λογαριασμούς, να ποτίζεις τα λουλούδια ή να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας, ώστε κι εσύ να γεμίζεις τη μέρα σου, αλλά κι εκείνους να ξεκουράζεις.

5) Πίστευε στον εαυτό σου. Δεν εννοώ να πατήσεις κάποιο μαγικό κουμπί και να νιώσεις θεός. Συνδέεται άμεσα με το Νο1 κι έχει να κάνει με το πως καταφέρνεις να φέρνεις εις πέρας τους στόχους που θέτεις. Είσαι άνεργος λόγω μιας συγκυρίας, όχι μόνο Πανελλαδικής, αλλά Παγκόσμιας. Μην το αφήσεις να σε πάρει από κάτω. Είσαι χρήσιμος/ χρήσιμη και μπορείς να πετύχεις ο,τι κι αν θελήσεις. 


Κάνε όλα όσα θα ήθελες να κάνεις και δεν είχες το χρόνο γιατι διάβαζες ή δούλευες. Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο σου. Δε θα είναι πάντα τόσος πολύς, ώστε να περισσεύει  Κάποια στιγμή σύντομα θα βρεθείς "πνιγμένος" από τις δουλειές και δε θα προλαβαίνεις. Προσπάθησε να εκτιμήσεις ο,τι έχεις, ώστε να μη σε παίρνει από κάτω.

by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου