Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Φτιάχνουμε βαλίτσες: βιβλία διακοπών


Καταρχάς για μένα οι διακοπές πρέπει πάντα να συνοδεύονται από καλή μουσική στο αυτοκίνητο ή το   φορητό Mp3 player και ένα καλό μυθιστόρημα. 


Προσωπικά, είμαι του κλασικού... ρεπερτορίου. Θα δυσκολευτώ πολύ να διαβάσω, πόσο μάλλον να προτείνω, ένα βιβλίο της Χρυσίδας Δημουλίδου ή της Λένας Μαντά. Δεν τα σνομπάρω, μη με παρεξηγείτε! Απλώς πιστεύω ότι υπάρχουν τόσα κλασικά μυθιστορήματα, που μπορεί να μην προλάβω να τα διαβάσω στη ζωή μου! Έτσι, προτιμώ να εξαντλήσω (όσο το δυνατόν) τα μυθιστορήματα των κλασικών, πριν προχωρήσω στους πιο μοντέρνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω διαβάσει και πιο σύγχρονους ή ακόμα και παντελώς άγνωστους συγγραφείς.  

Οι προτάσεις μου, ως εκ τούτου, περιλαμβάνουν (σχετικά μικρά (είναι αδύνατο να κουβαλάς στην τσάντα της θαλάσσης ένα βιβλίο 700 σελίδων, πόσο μάλλον να το κρατάς για να διαβάσεις!) παλιά, ίσως και χιλιοδιαβασμένα βιβλία, που όλοι πρέπει να έχουμε έστω και προσπαθήσει να διαβάσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. 

1. Ο φύλακας στη σίκαλη, του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Ένα βιβλίο χωρίς ιδιαίτερη πλοκή, που στις πρώτες 20 σελίδες του απορούσα για ποιο λόγο γράφηκε. Στην πορεία, ο αντιήρωας πρωταγωνιστής μου έλυσε την απορία μου. Η αφήγηση αφορά την απογοήτευση ενός νέου από τα πάντα και τους πάντες κατά τη διαδικασία της ενηλικίωσης του, τη δεκαετία του '50. Το γεγονός οτι διάφοροι εγκληματίες (π.χ. ο δολοφόνος του Τζον Λένον, ο άνθρωπος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ρόναλντ Ρέιγκαν) συνελήφθησαν με ένα αντίτυπο του βιβλίου στην κατοχή τους καθώς και η απαγόρευση της διδασκαλίας του βιβλίου στα σχολεία της Αμερικής, όπως επίσης και το γεγονός οτι ο συγγραφέας του βρισκόταν επί πολλά χρόνια και μέχρι το θάνατό του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αρνείτο να δώσει συνεντεύξεις, δίνουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να ανακαλύψει κανείς τι μπορεί να νιώθει και να διηγείται ο πρωταγωνιστής, Χόλντεν.

2. Νορβηγικό δάσος, του Χαρούκι Μουρακάμι. Τόκιο στα τέλη του '60. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια ιστορία αγάπης, μία επιλογή μεταξύ του υποσχόμενου μέλλοντος ή του παρελθόντος που εκλιπαρεί για μια χείρα βοηθείας. Και όλα υπό τον ήχο του ομότιτλου τραγουδιού των Beatles, Norwegian Wood. 

3. Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, της Άλκης Ζέη. Η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού μέσα σε λίγες μόνο σελίδες. Ένα αριστούργημα της νεότερης λογοτεχνίας, μία μελαγχολική ιστορία μιας αγάπης... για την Ελλάδα, πρωτίστως.

4. Ένα παιδί μετράει τ'άστρα, του Μενέλαου Λουντέμη. Ένα ταξίδι ενός ορφανού αγοριού, του Μέλιου, προς την ενηλικίωση, κατά το οποίο βιώνει καταστάσεις γνώριμες σε όλους μας. Γιατι τελικά ο Μέλιος είμαστε εμείς οι ίδιοι...

και για κάτι πιο ελαφρύ και σύγχρονο
5. Χτυποκάρδια στο Κρανίο, της Έλενας Ακρίτα. Πάντα καυστική, πάντα με χιούμορ, περιγράφει μέσα από αφηγήσεις νοικοκυρών- χαρακτήρων την Ελληνική ζωή των τελευταίων 4-5 χρόνων. "Φεύγει" μέσα σε μια μέρα πανεύκολα, στις ώρες χαλάρωσης στην ξαπλώστρα. 

Διαλέξτε το λογοτεχνικό είδος που σας ταιριάζει περισσότερο και αφήστε ένα βιβλίο να σας συντροφεύσει στις διακοπές σας.

Εκμεταλλευτείτε το γεγονός οτι το κινητό και το ipad δεν αντέχουν στη ζέστη της παραλίας ή μπορεί να καταστραφούν από την άμμο ή μια ενδεχόμενη πτώση στα βότσαλα και διαβάστε ένα βιβλίο.

Καλή ανάγνωση!
Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου