Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Πιλάτες: Η δύναμη της άσκησης


Το Pilates είναι μια προσφάτως διαδεδομένη μέθοδος εκγύμνασης του σώματος που συνδυάζει την ενδυνάμωση όλων των μυών με την ταυτόχρονη επιμήκυνσή και αύξηση της ελαστικότητάς τους.



Με τις ασκήσεις πιλάτες, γυμνάζεται εξαιρετικά όλο το σώμα (πόδια, κοιλιακοί, χέρια, μέση, πλάτη, γλουτιαίοι) και βελτιώνεται θεαματικά η στάση του σώματος, αφού πολλές ασκήσεις στη συγκεκριμένη μέθοδο επικεντρώνονται στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, τον συντονισμό και την ισορροπία.

Αλλά ποιος ξεκίνησε τη μέθοδο αυτή;

Ο Joseph Pilates ο οποίος γεννήθηκε το 1883  στη Γερμανία.

Ο J. Pilates από πολύ μικρή ηλικία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν καθημερινά. Έτσι, στράφηκε στη γυμναστική προκειμένου να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, το «κλειδί» κατά την άποψή του, για μια καλύτερη ζωή. Ασχολήθηκε με διάφορα αθλήματα, όπως σκι, καταδύσεις, πολεμικές τέχνες, γυμναστική και κατόρθωσε να εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα δυνατό αθλητή. Το 1912 πήγε στο Λονδίνο όπου εργάστηκε (μεταξύ άλλων επαγγελμάτων) ως μποξέρ και αθλητής σε τσίρκο όπου συνηγορούν την άψογη φυσική κατάστασή του.

Μετά το Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο γύρισε στη Γερμανία όπου και για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τον κόσμο του χορού και συγκεκριμένα το μεγάλο χορογράφο και δάσκαλο Rudolf Von Laban με τον οποίο συνεργάστηκε. Ωστόσο η πρόταση να διδάξει τις ιδέες του και την τεχνική του στο Γερμανικό Στρατό ήταν καθοριστική στο να αποφασίσει να πάει στην Αμερική.

Εκεί, εξέλιξε την τεχνική του, γρήγορα αντιλήφθηκε τη δύναμη της αναπνοής στη σωστή εκγύμναση του σώματος και στην καταπολέμηση της έντασης και του άγχους και  συνδυάζοντας τις βασικές αρχές της γιόγκα με την τεχνική των δυτικών μεθόδων δημιούργησε μία ολοκληρωμένη μέθοδο, την Contrology η οποία επικεντρωνόταν στον έλεγχο του κέντρου του σώματος (κάτω μέρος της κοιλιάς).
Η μέθοδος αυτή εξελίχθηκε από τον ίδιο και τη γυναίκα του και πολλοί μεγάλοι χορευτές και χορογράφοι την ακολούθησαν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Στις μέρες μας η μέθοδος Pilates είναι πλέον εξαιρετικά διαδεδομένη και αν επιχειρήσετε σιγά σιγά να μυηθείτε σε αυτήν θα διαπιστώσετε και από μόνοι σας τα ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεσή και την τόνωση του σώματός σας. Προσοχή όμως! Πάντοτε με τη βοήθεια ειδικού γυμναστή ο οποίος θα προσέχει την κάθε κίνησή σας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τάξεις πιλάτες αποτελούνται από λίγα άτομα. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Για να μπορεί ο δάσκαλος να ελέγχει, να καθοδηγεί τους μαθητές ανάλογα και να προσαρμόζει το μάθημα στο επίπεδο της ομάδας. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να τραυματίσουμε κάποιο μέρος τους σώματος π.χ. τον αυχένα ή τη μέση.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου