Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Κουνούπια: πάρτε το αίμα σας πίσω!

Ή καλύτερα, μην τους το δώσετε ποτέ!




Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είμαι αυτό που λέμε "γλυκοαίματη". Ένα κουνούπι αν κυκλοφορεί στο νησί/ χωριό/ σπίτι/ δωμάτιο, εμένα θα προτιμήσει! Το γεγονός κάθε άλλο παρά τιμητικό είναι κι έτσι μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχω δοκιμάσει όλα τα γιατροσόφια, προκειμένου να μη με τσιμπάνε τα κουνούπια. Κάποια λειτούργησαν, κάποια άλλα όχι. 
Ιδού τα αποτελέσματα των ερευνών μου τα τελευταία 5 χρόνια:

Dos

1. Το αναμενόμενο: αντικουνουπικά. Korres με μύρτιλο, Hansaplast και Autan, σχεδόν άοσμα, Propoline, με βασιλικό και γεράνι, Fleriana 100% φυσικό από εκχυλίσματα λουλουδιών, Μ-free tomato, με ντομάτα, βασιλικό και γεράνι, με πιο αποτελεσματικό (και άρα βρωμερό) το Crilen της Frezzyderm. Φαρμακευτικό, φυσικό (η σιτρονέλλα και η λεβάντα είναι τα ενεργά συστατικά του), κατάλληλο για χρήση και από παιδιά άνω του ενός έτους. 
2. Φιδάκι: κλασικό, δοκιμασμένο, αποτελεσματικό. 

3. Αέρας: είτε αφορά την επιλογή Κυκλαδίτικου νησιού στα μέσα του Αυγούστου ή την ύπαρξη ενός ανεμιστήρα στο χώρο, ο αέρας είναι η ιδανική λύση για όποιον δε θέλει να χρησιμοποιήσει χημικές ουσίες ή μυρωδιές

4. Ηλεκτρικές συσκευές: πρόκειται για συσκευές απώθησης εντόμων, που λειτουργούν με υπέρηχο. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι το βεληνεκές τους είναι μικρό και η καλύτερη λύση είναι η τοποθέτησή τους σε κάποια πρίζα κοντά σε μπαλκονόπορτα, ώστε να αποτρέπουν τα κουνούπια να μπουν μέσα στο σπίτι. Σε εξωτερικό χώρο η απόδοσή τους είναι ακόμα μικρότερη. 

5. Απορρυπαντικό για πιάτα (κατά προτίμηση με άρωμα λεμόνι): μην το λουστείτε, βάλτε το σε πιατάκι πάνω στο τραπέζι σας και να είσαστε σίγουροι πως θα ηρεμήσετε από την έννοια των κουνουπιών! Μία έξυπνη λύση είναι είναι οι μηχανές που κάνουν μπουρμπουλήθρες με τη χρήση σαπουνιού για τα πιάτα. 

6. Βασιλικός, Θυμάρι, Λεβάντα, Λουίζα: όσο πιο κοντά, τόσο πιο καλά. Μία γλάστρα βασιλικού στο μπαλκόνι, μία λεβάντα φυτεμένη στη ζαρτινιέρα, φτάνει συχνά κατά την παραμονή μας στο χώρο που βρίσκονται να τρίβουμε τα φύλλα τους, για να ανανεώνεται το άρωμά τους.


Don'ts

1. Apps στο κινητό: εκτός αν είστε διατεθειμένος/η να αποχωριστείτε το κινητό σας για όλη τη νύχτα, μην το δοκιμάσετε. Με την ενεργοποίησή τους (έχω δοκιμάσει 3 μέχρι σήμερα) όλα τα κουνούπια της περιοχής μαζεύονται γύρω από το κινητό και η μόνη λύση είναι η τοποθέτηση του κινητού πολύ μακρυά, πράγμα που ακυρώνει την ίδια την ύπαρξή του! Επίσης, είναι μερικά applications που λειτουργούν μία χαρά και απωθούν τα κουνούπια, με την προϋπόθεση, όμως, ότι χρησιμοποιούνται από... κουφούς, λόγω του ενοχλητικού ήχου που κάνουν! 

2. Χρώματα ρούχων: όπως έχει αποδειχτεί και για τους ταύρους, έτσι και τα κουνούπια δεν ξεχωρίζουν χρώματα, αλλά μυρωδιές και θερμοκρασίες. Οι φήμες ότι κάποια χρώματα ρούχων τα απωθούν είναι απλώς φήμες και όχι πραγματικότητα.

3. Βραχιολάκια σιτρονέλλας: πολλών χρήσεων από καουτσούκ ή χαρτί, πολύχρωμα και σε διάφορα μεγέθη. Είναι σίγουρο ότι δε θα σας τσιμπήσει κουνούπι... γύρω από τον καρπό σας, γιατί στο υπόλοιπο σώμα θα κάνουν πάρτυ κανονικό! 

4. Σκόρδο: όσο κι αν αγαπώ το τζατζίκι και τη σκορδαλιά, όσες ποσότητες σκόρδου κι αν έφαγα τα μόνα που κατάφερα να διώξω μακρυά ήταν τα άτομα της παρέας μου και κανένα έντομο. 

by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου