Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας... της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού είχε αποτελέσει το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας μας.
Η απόφαση ελήφθη τελικώς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεννόηση με τους συλλόγους υπαλλήλων και φυλάκων.Το διευρυμένο, θερινό ωράριο ορίζεται, λοιπόν, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης εποχικού φυλακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, μέσω προκηρύξεων των Υπηρεσιών της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εγκρίνονται από το Α.Σ.Ε.Π. 


Μετά την πρόσληψη του προσωπικού, θα διαμορφωθεί νέο, πιο ευνοϊκό, για τους επισκέπτες ωράριο. Όλα τα μουσεία της χώρας θα είναι ανοικτά καθημερινά 9 π. μ - 4 μ. μ, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι θα συνεχίσουν να είναι ανοικτοί 8 π. μ - 3 μ. μ.



Εξαιρέσεις αποτελούν οι παρακάτω χώροι, με περισσότερες ώρες λειτουργίας:
  • Ακρόπολη 8 π. μ -8 μ. μ. (Σάββατο - Κυριακή και αργίες 8 π.μ. -3 μ.μ.)
  • Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 8 π.μ. -8 μ.μ. (Δευτέρα κλειστό 8-12.30 μ.μ.)
  • Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ιερού Ασκληπιού Επιδαύρου 8 π.μ. -8 μ.μ. (Δευτέρα κλειστό 8-12.30 μ.μ.)
  • Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών 8 π.μ. -5 μ.μ. (Δευτέρα κλειστό)
  • Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο της Πέλλας 9 π. μ -4 μ. μ (Δευτέρα κλειστό)
  • Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 8 π.μ. - 5 μ.μ.
  • Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού 8 π.μ. -5 μ.μ.
  • Σπιναλόγκα 9.30 π.μ. - 4.30 μ.μ.

Σε μία περίοδο τουριστική, με μεγάλη ανάγκη για αύξηση των εσόδων της χώρας μας, η απόφαση αυτή, αν και άργησε αρκετά λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αποτελεί μια σωστή πρώτη κίνηση για την προσέλκυση επισκεπτών στην Ελλάδα γενικότερα. Μεγάλο μέρος των τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές τους, ενδιαφέρεται, εκτός από τη φύση και τα μοναδικά νησιά μας, για την ιστορία μας.
Όταν σε χώρες του εξωτερικού, με πολύ μικρότερο πολιτιστικό πλούτο και ιστορία από τη δική μας, η συνήθης πρακτική είναι τα μουσεία να μένουν ανοιχτά όλη την ημέρα, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στην Ελλάδα τουλάχιστον επιβάλλεται να αποβάλλουμε την αντίληψη που επιβάλει εργασία 7-3 σε χώρους όπου εκτίθεται η πολιτιστική μας κληρονομιά. Γιατι όλοι πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στον πολιτισμό, χωρίς περιορισμούς 8ώρου!

by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου