Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το νέο νόμισμα

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί νέο νόμισμα! Όχι, δεν υπονοούμε κάτι για τη δραχμή, δε θα μπορούσαμε άλλωστε να έχουμε αυτή την πληροφορία, ούτε είμαστε κινδυνολόγοι! Εννοούμε το νέο δίευρω, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό.




Είναι λιτό, μοντέρνο  και… επετειακό! «Τι γιορτάζουμε», ήταν η δική μου απορία την πρώτη φορά που έπεσε ένα νέο δίευρω στα χέρια μου. «Τα 10 χρόνια του ευρώ», πήρα ως απάντηση. Μου φάνηκε ειρωνικό, αλλά τελικώς ήταν αλήθεια: γιορτάζουμε τα 10 χρόνια της χρήσης του ευρώ στη χώρα μας.
Τι κι αν η έκδοση του νέου νομίσματος επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 400.000€; Τι κι αν στην Ευρώπη οι εικασίες ότι θα εκδιωχθούμε από τη νομισματική ένωση όλο και πληθαίνουν; Εμείς γιορτάζουμε κλείνοντας τα στόματα όλων εκείνων που μας λοιδορούν. Εδώ τίθεται το ερώτημα αν όντως κλείνουμε τα στόματα ή απλώς τους δίνουμε περισσότερους λόγους να μας χλευάζουν, αλλά τελικά η ουσία είναι μία: έχουμε νέο νόμισμα!
Το νέο μας δίευρω απεικονίζει ανθρώπους με σηκωμένα χέρια δίπλα σε μια οικιστική περιοχή, που συμβολίζουν τους ενωμένους, χαρούμενους χρήστες του ευρώ, ένα πλοίο, που συμβολίζει το εμπόριο, ένα εργοστάσιο που συμβολίζει τη βιομηχανία καθώς και ανεμογεννήτριες που συμβολίζουν την οικολογική μας συνείδηση. Στο πάνω μέρος του αναγράφει «Ελληνική Δημοκρατία» και στο κάτω μέρος αναγράφει: «2002 – 2012». 
Προσωπικά, λόγω των δύο προαναφερθέντων κειμένων πάνω στο νέο νόμισμα, περισσότερο επιγραφή σε μνημείο μου θυμίζει, παρά δίευρω. Ας ελπίσουμε ότι δε θα ισχύσει η αναγραφή των ετών και για τα προσεχή έτη, αλλά θα γιορτάσουμε και τα 20 και τα 30 χρόνια του ενιαίου νομίσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου