Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Υγεία: Κουρκουμάς



Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric), είναι, όπως το λέει και το όνομά του, μια ρίζα. Ο τόπος προέλευσής του είναι η Νότιος Ασία και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ινδία και την ινδική κουζίνα.


Βασικό συστατικό του κουρκουμά είναι οι κουρκουμίνες, κάποιες φυσικές φαινόλες που δίνουν στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του.

Σε τι όμως βοηθά αυτή η "χρυσή ρίζα" τον οργανισμό μας; 

Ο κουρκουμάς έχει αντικαρκινική δράση, αλλά και δράση κατά του Alzheimer. Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό, αναλγητικό, χωνευτικό κι αναφέρεται συχνά ως "η κορτιζόνη της φύσης", λόγω της έντονης αντιφλεγμονώδους δράσης του. Βοηθάει στην καταπολέμηση όλου του εύρους των φλεγμονών που μπορεί να έχουμε και είναι εξαιρετικά νόστιμος!


Μπορούμε να αγοράσουμε τον κουρκουμά σε μορφή μπαχαρικού και να τον προσθέσουμε σε σούπες, σαλάτες, αλλά και το κρέας ή το κοτόπουλο.


Η γεύση του είναι σχετικά ήπια και θυμίζει σαφράν (κρόκο Κοζάνης) σε συνδυασμό με κάρυ.

Από προσωπική εμπειρία, όσες φορές τον έχω προσθέσει σε φαγητό μου, έχει κάνει θραύση!


by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου