Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Υγεία: Ζέα




Το αρχαιότερο δημητριακό του κόσμου ονομάζεται Ζέα (ή Ζεία).

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί άνθρωποι- κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Σε τι όφειλαν, όμως την εξυπνάδα τους;


Είναι δεδομένο ότι είμαστε ο,τι τρώμε. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια η διατροφή μας τείνει να απαρτίζεται όλο και πιο συχνά από τροφές που δεν ωφελούν τον οργανισμό μας.


Μια από αυτές τις τροφές είναι και το σιτάρι. Το σιτάρι περιέχει γλουτένη, ουσία που συγκολλά τις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα σταδιακά να τον αδρανεί.

Οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι δεν κατανάλωναν σιτάρι, αλλά Ζέα (Triticum Dicoccum). Η Ζέα είναι ένα πανάρχαιο δημητριακό πλούσιο σε μαγνήσιο και λυσίνη, στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην πέψη. Επίσης, το μαγνήσιο θεωρείται τροφή του εγκεφάλου μας, λειτουργώντας ακριβώς αντίθετα από τη γλουτένη.

Λέγεται, μάλιστα, ότι το λιμάνι της Ζέας έχει πάρει το όνομά του από το δημητριακό, λόγω των αγοραπωλησιών του δημητριακού κατά τα αρχαία χρόνια στην περιοχή αυτή.


Η Ζέα συγκαταλέγεται στα superfoods και είναι κατάλληλη για χρήση στην παρασκευή ψωμιού ή ζυμαρικών.

Εδώ και πολλά χρόνια (από τη δεκαετία του ‘30) έχει απαγορευτεί δια νόμου στην Ελλάδα κι έχει αρχίσει να κάνει την επανεμφάνισή της μόλις τον τελευταίο καιρό με εισαγωγές από το εξωτερικό και πολύ μικρές καλλιέργειες εντός Ελλάδας.


Καιρός να επιστρέψουμε στη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων! Άλλωστε, νους υγιής εν σώματι υγιεί! 


by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου