Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Tips: Aνώδυνη επιστροφή στη δουλειά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Μόλις επιστρέψατε από τις υπέροχες διακοπές σας! Η διάθεση σας είναι στο φουλ και το μαύρισμά σας χρυσαφένιο. Αλλά το γεγονός παραμένει: την επόμενη, κιόλας, πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά σας και όσο κι αν αγαπάτε αυτό που κάνετε η επιστροφή στην καθημερινότητα σας φαίνεται αδιανόητη και αγχωτική! 


Το ίδιο ακριβώς παθαίνουμε όλοι. Και από προσωπική εμπειρία σας διαβεβαιώ ότι οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι οι δύσκολες. Στην τρίτη θα έχετε κιόλας ξεχάσει ότι είχατε πάει διακοπές! Υπερβάλλω, αλλά η αλήθεια δεν είναι και πολύ μακριά. Παρακάτω θα βρείτε tips που θα κάνουν επιστροφή στη δουλειά πιο ομαλή και θα μειώσουν το στρες και την πίεση: 

1. Ξεκινήστε με διάθεση «είμαι ακόμα διακοπές». Η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι ημέρα προσαρμογής και όχι σκληρής εργασίας κι αυτό το ξέρουν όλοι, προϊστάμενοι και υφιστάμενοί σας. Πάρτε το χρόνο σας, ξεδιαλύνετε το χαρτομάνι στο γραφείο σας, αρχειοθετήστε τα email σας και απαντήστε μόνο τα πιο σημαντικά και επείγοντα βάζοντας προτεραιότητες. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν.

2. Μην ορίσετε σημαντικές συναντήσεις μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Μετά την επιστροφή από τις διακοπές ίσως σας πάρει χρόνο ακόμα και να θυμηθείτε μερικά από τα πράγματα με τα οποία είχατε ασχοληθεί πριν φύγετε, πόσο μάλλον να βρεθείτε σε ένα ραντεβού ή μια παρουσίαση που να τα αφορά! Ενημερωθείτε από τους συναδέλφους σας για τις εξελίξεις που έχετε χάσει και μην προσπαθήσετε σε καμία περίπτωση να λύσετε ο,τι θέμα έχει προκύψει μέσα στην πρώτη σας εβδομάδα. Οι ρυθμοί μετά τις διακοπές είναι χαλαροί και καλό θα είναι να διατηρηθούν χαλαροί για όσο περισσότερο γίνεται!

3. Φιάξτε λίστες με το τι έχετε να κάνετε. Έτσι δε θα αγχώνεστε ότι μπορεί κάτι να μείνει πίσω ή να ξεχαστεί.

4. Βάλτε για deskop μια φωτογραφία από τις διακοπές. Κάθε φορά που θα κοιτάτε τον υπολογιστή θα θυμάστε τον καλοκαιρινό σας προορισμό και θα «ταξιδεύετε». 

5. Γεμίστε τις εβδομάδες σας (εκτός δουλειάς). Κανονίστε να συναντήσετε φίλους που έχετε να δείτε πριν τις διακοπές για να ανταλλάξετε εμπειρίες, πηγαίνετε στο αγαπημένο σας cafe, εστιατόριο, παραλιακό bar, κάντε μια βόλτα στην άδεια Αθήνα αμέσως μετά τη δουλειά… Μην μπείτε αμέσως στη ρουτίνα- η ρουτίνα θα αυξήσει το άγχος σας και θα «διαλύσει» κάθε όμορφη ανάμνηση από τις διακοπές. 

6. Προγραμματίστε… διακοπές. Ακούγεται περίεργο, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι ο άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα όταν έχει κάτι καλό να περιμένει. Βρείτε προορισμό, παρέα και οργανώστε το επόμενο ταξίδι, έστω και μονοήμερο. 

7. Σκεφτείτε θετικά. Γιατί αγαπάτε τη δουλειά σας; Τι σας έλλειψε τις ημέρες που ήσασταν μακριά;

…και απολαύστε μια χαλαρή πρώτη εβδομάδα προσαρμογής στη δουλειά.

by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου