Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Δροσερές λύσεις- καλοκαιρινές σαλάτες


Μέσα Ιουνίου και η θερμοκρασία όλο και ανεβαίνει. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ειδικά, γίνεται αφόρητη. Αυτή την εποχή, λοιπόν, σκέφτομαι (εμάς) τις άμοιρες τις «μαγείρισσες», που είμαστε στους 35++oC κλεισμένες μέσα σε μία κουζίνα και λιώνουμε πάνω από την κατσαρόλα. Τέτοιες μέρες (και τέτοιες εποχές) απαιτούν γρήγορες, οικονομικές, αλλά και δροσερές λύσεις.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μοιραστούμε μαζί σας τις συνταγές μας για πέντε δροσερές και γρήγορες σαλάτες:

  1. Η περίπλοκη
Η πιο «δύσκολη» από τις πέντε σαλάτες μας είναι η μόνη που απαιτεί τη χρήση της εστίας της κουζίνας.

Υλικά:
200 γρ φακές
3 κολοκυθάκια μέτρια
5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
½ ματσάκι  μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες
Αλάτι χονδρό
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
Ξύσμα λεμονιού

Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή, δε θα πρέπει να χυλώσουν! Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες και τα περνάμε με ελάχιστο λάδι από το τηγάνι. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε για 5 λεπτά στο γκριλ.
Αφού έρθουν και τα κολοκυθάκια σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ. Η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

Συμβουλή:
Το αν την προτιμά κανείς κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υποκειμενικό και το αφήνουμε στην κρίση σας. Αν την προτιμήσετε κρύα, μισή ώρα στο ψυγείο είναι αρκετή.
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα μπορεί να γίνει αν προσθέσουμε μανούρι ή ανθότυρο, για πιο διαιτητικό. 

  1. Η μπλε
Δε συμφωνούν όλοι μαζί μας όταν λέμε ότι αγαπάμε πολύ το blue cheese. Είναι γεγονός όμως ότι η προσθήκη του κάνει πολύ πιο ενδιαφέροντα τα φαγητά μας.

Υλικά:
1 μέτριο iceberg
1 κόκκινη λόλα
1 πακετάκι blue cheese
1 μήλο (πράσινο ή κόκκινο, ανάλογα με τις προτιμήσεις)
15-20 σταφίδες
Ξύδι μπαλσάμικο
Ελαιόλαδο

Πλένουμε και κόβουμε με το χέρι τα φύλλα του iceberg και της λόλας σε μικρότερα κομμάτια.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι το blue cheese και κόβουμε το μήλο σε κύβους.
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο ξύδι σε ένα γυάλινο, κατά προτίμηση, βαζάκι με καπάκι (από μαρμελάδα, από εμφιαλωμένο γάλα) πολύ καλά ώστε να γίνουν ένα.
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε μεγάλο μπολ και η σαλάτα μας είναι έτοιμη!

Συμβουλή:
Επειδή σε πολλούς αρέσει η γεύση, αλλά όχι η όψη του blue cheese, μια έξυπνη λύση είναι να πολτοποιήσουμε στο multi το τυρί μαζί με το λάδι και το μπαλσάμικο ξύδι, ώστε να χάσει το  «μπλε» χρώμα του και να μπορούν να το φάνε ακόμα περισσότεροι.


  1. Η Λιβανέζικη
Ταμπουλέ. Χορταστική όσο καμία και πάρα πολύ υγιεινή!

Υλικά:
½ φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
2 μεγάλες ντομάτες, χωρίς τους σπόρους, κομμένες σε κύβους
1 αγγούρι μέτριο κομμένο σε κύβους
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
6-7 καθαρισμένες μαύρες ελιές (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Αλάτι
Πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και γεμίζουμε μέχρι πάνω με χλιαρό νερό. Αφήνουμε το πλιγούρι να μαλακώσει για 15-20 λεπτά (μπορούμε να το δοκιμάσουμε μόλις δούμε ότι έχει «ρουφήξει» μεγάλη ποσότητα από το νερό).
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ ή πιατέλα.  
Στραγγίζουμε πολύ καλά το πλιγούρι, μόλις βεβαιωθούμε ότι έχει μαλακώσει και δεν κρατάει, και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. 
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία με δύο ώρες και σερβίρουμε είτε στην πιατέλα και το μπολ ή, λόγω της εύπλαστης φύσης της σαλάτας, σε ποτηράκια ή φορμίτσες με τις οποίες δημιουργούμε σχέδια.

Συμβουλή:
Το παραδοσιακό Ταμπουλέ ή Ταμπουλί «θέλει» πολύ μαϊντανό. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βάζουμε σχεδόν ίδια ποσότητα από μαϊντανό και πλιγούρι. Ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις μπορείτε να αυξομειώσετε αντίστοιχα τις ποσότητες.


  1. Η Ιταλική
Ο,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Απλούστατη και με υλικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υλικά:
½ πεπόνι μέτριο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη, χωρίς κοτσάνια
8-10 φέτες προσούτο
1 «κεφαλάκι» μοτσαρέλα
Ελαιόλαδο
Ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι

Τοποθετούμε τις φέτες του πεπονιού σε μία πιατέλα και από πάνω τοποθετούμε τη ρόκα και τις φέτες του προσούτο κατά μήκος του αυτών του πεπονιού. Κόβουμε τη μοτσαρέλα κυβάκια και την τοποθετούμε από πάνω.
Χτυπάμε το λάδι με το μπαλσάμικο, το αλάτι και το πιπέρι σε γυάλινο βαζάκι με καπάκι και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.

Εξαιρετική για μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα!


  1. Η Ελληνική
Η πιο αγαπητή, η πιο κλασσική, η πιο παραδοσιακή.

Υλικά:
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 κρεμμύδι ξερό
1 αγγούρι
1 πράσινη πιπεριά
Φέτα
6-7 ελιές καλαμών
Κάπαρη
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
…και απαραίτητα ψωμί για… μακροβούτια!

Δε θα σας πούμε εμείς πώς να φτιάξετε Ελληνική, χωριάτικη σαλάτα! Τη γνωρίζετε ήδη, βρίσκεται κάθε εβδομάδα, αν όχι κάθε μέρα, στο διαιτολόγιό σας. Μπορούμε όμως, να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για προσθήκες, με τις οποίες μπορείτε να την «ανανεώσετε»:

Παξιμαδάκια Κυθήρων ή ολικής άλεσης
Φύλλα κάπαρης
Ηλιόσπορος
Ανθότυρο ή
Ξινόγαλο ή
Χαλούμι
Φύλλα ιταλικής σαλάτας και λίγο μπαλσάμικο ξύδι
Τριμμένο κολοκυθάκι
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Μαϊντανός
Κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά

Συνδυάστε την κλασσική χωριάτικη σαλάτα με ένα ή παραπάνω από τα παραπάνω υλικά και εντυπωσιάστε με την πρωτοτυπία σας!

by Βανίλια.