Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Υγεία: Φυτικό τονωτικό, επουλωτικό, αγχολυτικό, αντιοξειδωτικό όλα σε ένα;


Κι όμως! Και ονομάζεται ιπποφαές!

Το Ιπποφαές (Hippophae L.) ή sea buckthorn είναι ένας θάμνος φυλλοβόλος, η χρήση του οποίου ήταν πολύ διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα.



Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις ίππος και φαές, που σημαίνει φωτεινό άλογο και την απέκτησε από τα άλογα των στρατευμάτων του Μ. Αλεξάνδρου, τα οποία ώντας τραυματισμένα μασούσαν φύλλα από τον συγκεκριμένο θάμνο και ανάρρωναν πολύ γρήγορα και αποκτούσαν λαμπερό τρίχωμα.
Το ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Ευδοκιμεί ακόμα και σε φτωχά χώματα και ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής συναντάται σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ξηρές ή ορεινές περιοχές στην Ευρώπη και στην Ασία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Βόρεια Εύβοια. 
Ο καρπός του ιπποφαούς χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδων, λικέρ, χυμών, και ο καρπός του για την παρασκευή λοσιόν για το δέρμα.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες το κάνει ένα άριστο συμπλήρωμα διατροφής και το κατατάσσει σε μία από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές.



Πιο συγκεκριμένα, το ιπποφαές περιέχει:
Βιταμίνη C- άριστο αντιοξειδωτικό, συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου, στην επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.
Βιταμίνη Ε- δρα κατά της γήρανσης, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
Βιταμίνη Α- διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος. 
Βιταμίνη Β- το σύμπλεγμα των βιταμινών Β βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και φροντίζει για την υγεία των μαλιών.
Μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο- απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία.
Καροτενοειδή, όπως β-καροτένιο, λυκοπένιο, α-καροτίνη και λουτεΐνη- αποτρέπουν την οξείδωση των κυττάρων και συγκεκριμένα το λυκοπένιο προσφέρει αντικαρκινική δράση.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ω-3, ω-6, ω-7, ω-9- ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Φλαβονοειδή- με αντιοξειδωτικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.



Σύμφωνα με μελέτες, τα αποτελέσματα του ιπποφαούς είναι θεαματικά για τον οργανισμό μας, προσφέροντάς του ευεξία, ενέργεια, γρήγορη επούλωση τραυμάτων, ενίσχυση του μεταβολισμού, μείωση του άγχους και της κακής χοληστερίνης, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ανακούφιση από τα συμπτώματα της έμμηνου ρήσης και της εμμηνόπαυσης και αποτοξίνωση μεταξύ πολλών άλλων. 

by  Βανίλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου