Μια
καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Κι επειδή δεν είθισται να ξεκινάει κανείς
φτιάχνοντας μουσακά, στιφάδο,
καρμπονάρα ή παύλοβα με φράουλες και σπιτική μαρέγκα, θεώρησα σκόπιμο να
ξεκινήσω εκμυστήρευση των συνταγών μου με μια απλούστατη συνταγή: αυγό βραστό!
Την
ημέρα που παντρεύτηκα ήταν και η πρώτη μέρα που συγκατοίκησα με κάποιον ο
οποίος δεν ήξερε να μαγειρεύει. Την πρώτη μέρα μπήκαμε σε ένα σπίτι πλήρως
εξοπλισμένο με έπιπλα όπως καναπέ, τραπεζαρία, τραπέζι και καρέκλες κουζίνας,
τραπέζι βεράντας. Εντός ημερών
αποκτήσαμε και ηλεκτρικές συσκευές,: τηλεόραση, σύστημα ήχου, υπολογιστή,
πλυντήριο ρούχων, ακόμα και πλυντήριο πιάτων πήραμε! Παρόλα αυτά όμως, είχαμε
μία βασική έλλειψη: την κουζίνα: εστίες και φούρνο. Η συγκεκριμένη «παράλειψη»
δεν ήταν τυχαία. Πάσχισα με κάθε τρόπο να καθυστερήσω το μαρτύριο του
μαγειρέματος, μέχρι που μετά από τρεις μήνες και λόγω του ότι ήμουν άνεργη και
ως εκ τούτου άπραγη σχεδόν όλο το 24ωρο, συνειδητοποίησα ότι η απόκτηση κουζίνας
ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για την απασχόλησή μου τα πρωινά, αλλά
και για να ξεκουράσουμε και τις μαμάδες που μαγείρευαν για 2 σπίτια η κάθε μία.
ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ
Βγάζουμε
τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε μισή με μία ώρα για να αποκτήσουν
θερμοκρασία δωματίου.
Για
αυγά μελάτα βράζουμε 4’ περίπου (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).
Για
αυγά σφιχτά βράζουμε 15’ περίπου (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).
Μόλις
περάσει ο επιθυμητός χρόνος, αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε κρύο, ώστε να
μπορέσουμε στην συνέχεια να ξεφλουδίσουμε τα αυγά εύκολα.
Μυστικό:
1) Τα φρέσκα αυγά
είναι κατάλληλα για τηγάνισμα. Τα πιο παλιά ενδείκνυται για βραστά.
2) Καλό θα είναι
να πλύνουμε τα αυγά πριν τα βράσουμε. Είναι δεδομένο ότι με το βρασμό θα
καθαρίσει το αυγό, αλλά πριν το βράσουμε θα το έχουμε ακουμπήσει σε διάφορα
σημεία της κουζίνας μας, πράγμα όχι τόσο υγιεινό. Πρέπει να έχουμε πάντα υπ’
όψιν μας ότι το κοτόπουλο και τα αυγά του είναι πολύ επικίνδυνα άψητα και
ιδιαίτερα τα αυγά πολύ βρώμικα (βλέπε φωτογραφία με πουπουλάκι!).
3) Δε βάζουμε τα
αυγά ποτέ από το ψυγείο κατευθείαν στο νερό!
4) Μπορούμε να
προσθέσουμε στο νερό, πριν βράσει, λίγο ξύδι. Με το ξύδι, ακόμα κι αν σπάσουν κατά
το βρασμό τα αυγά, το ασπράδι σφίγγει και δεν «αδειάζει» όλο μέσα στο νερό.
5) Αν κατά τη
διάρκεια του βρασμού παρατηρήσουμε μικρές μπουρμπουλήθρες να βγαίνουν από
διάφορα σημεία του αυγού, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θορυβηθούμε. Το τσόφλι
του αυγού έχει άπειρους πόρους από τους οποίους εισέρχεται πολύ μικρή ποσότητα
νερού στο εσωτερικό του αυγού, χωρίς αυτό να επηρεάζει την τελική του υφή ή
γεύση.
6) Καθαρίζουμε το
σφιχτό αυγό σπάζοντάς το σε κάποιο σημείο του και κυλώντας το στον πάγκο της
κουζίνας. Το βυθίζουμε σε κρύο νερό και ξεφλουδίζουμε πανεύκολα! Το μελάτο καλό
θα ήταν να τοποθετήται σε αυγοθήκη και να τρώγεται σπάζοντας και καθαρίζοντας
το τσόφλι του πίσω μέρους του αυγού.
7) Τα αυγά
διατηρούνται στο ψυγείο για 4 περίπου εβδομάδες.
by Βανίλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου