Τον
τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για τη «στέβια», το νέο γλυκαντικό χωρίς
θερμίδες που ήρθε να αντικαταστήσει τις χημικές γλυκαντικές ύλες που
χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα. Αλλά τι είναι η στέβια και πόσο αθώα είναι για
τον οργανισμό μας;
Το όνομα “στέβια” προέρχεται από τον Ισπανό
βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus που την ανακάλυψε. Εξαιτίας της
γλυκιάς του γεύσης η στέβια έχει πολλά ονόματα όπως μελόφυλλο (honey leaf),
γλυκό φύλλο, γλυκό βότανο κλπ.
Περιέχει ουσίες όπως η στεβιόζη, στεβιόλη ή
στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη-Α, που έχουν πολύ
μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη, δεν αποδίδουν θερμίδες, δεν περιέχουν υδατάνθρακες κι έχουν μηδενικό γλυκαιμικό
φορτίο. Επίσης, η στέβια δεν επηρεάζει τη γλυκόζη στο αίμα, γεγονός που την
καθιστά κατάλληλη για χρήση από διαβητικούς, παχύσαρκους και παιδιά!
Το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της
εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη! Η μορφή, με την
οποία απαντάται συνήθως είναι αυτή της κρυσταλλικής σκόνης, αλλά μπορεί κανείς
να αγοράσει και εκχύλισμα στέβιας, σε υγρή μορφή. Η τιμή της είναι φυσικά πολύ
υψηλότερη από της ζάχαρης, αλλά η ποσότητα την οποία χρησιμοποιούμε είναι σαφώς
μικρότερη. Ένα από τα βασικά προσόντα της στέβιας είναι αντοχή της σε υψηλές
θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ροφήματα, γλυκά
φούρνου, μαρμελάδες κ.α. Τα φύλλα του φυτού τρώγονται ωμά ή χρησιμοποιούνται
ολόκληρα σε ροφήματα βοτάνων και τρόφιμα.
Εκτός των ιδιοτήτων της ως γλυκαντικό, έρευνες
έχουν δείξει ότι η στέβια καταπολέμα την οδοντική πλάκα και την τερηδόνα, έχει
αντιική και αντιυπερτασική δράση, καθώς και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης,
περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο,
κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνες Α και Ε.
Η πρόσφατη έγκριση της χρήσης στέβιας στην Ε.Ε. μας
δίνει μια καλή ευκαιρία για ανάπτυξη της καλλιέργειάς της στη χώρα μας. Μικρές,
πειραματικές καλλιέργειες υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα, σε αγροκτήματα της
Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
Το ζαχαρωτό μας επιλέγουμε να είναι φτιαγμένο με
στέβια!
by Βανίλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου