Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι Πενήντα Αποχρώσεις του... 50 Shades of Grey!


Το λογοτεχνικό φαινόμενο της δεκαετίας μας δε θα μπορούσε να με έχει αφήσει αδιάφορη. Και μιας και η περιέγεια είναι στη φύση μου τελικώς ενέδωσα και διάβασα την τριλογία που έχει "σπάσει ταμεία" παγκοσμίως.


Αν και στην αρχή, έχοντας διαβάσει κάποιες κριτικές κι έχοντας ακούσει τις γνώμες φίλων είχα τους ενδοιασμούς μου σχετικά με το αν ήθελα πραγματικά να βυθιστώ στην ανάγνωση κάτι τόσο σκοτεινού και παγκοσμίως κατακριτέου, τελικώς υπέκυψα στην πρόκληση και αγόρασα το πρώτο βιβλίο.


Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησα καθώς έμπαινα σίγα- σιγά στην πλοκή του βιβλίου ήταν το πόσο εύκολα διαβάζεται. Οι πρώτες 100 σελίδες είχαν φύγει "νεράκι" και η ανάγνωση με είχε αφήσει απόλυτα ικανοποιημένη με τις εξελίξεις και εξαιρετικά περίεργη για το πως θα μπορέσουν να προχωρήσουν τα γεγονότα.



Κατάφερα να ολοκληρώσω την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου εντός μιας ημέρας, με αποτέλεσμα, στις 20:15 που διάβασα την τελευταία γραμμή να πανικοβληθώ για το πως μπορεί να συνεχιστεί η ιστορία. Στις 20:31 βρισκόμουν και πάλι στον καναπέ έχοντας ντυθεί- οδηγήσει μέχρι το βιβλιοπωλείο- αγοράσει το 50 πιο σκούρες αποχρώσεις του γκρι- γυρίσει σπίτι- και βάλει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για να απολαύσω τη συνέχεια του δράματος.

Δύο ημέρες μετά έπιασα στα χέρια μου και το τρίτο βιβλίο της τριλογίας- 50 αποχρώσεις του γκρι, απελευθέρωση. Το διάβασα εξίσου γρήγορα αν και με κάπως μειωμένο το ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα δύο.


Σε καμία περίπτωση δε θα κατέτασσα το 50 Shades of Grey στην κατηγορία της "πορνό" λογοτεχνίας. Ίσως κάποιες περιγραφές ερωτικών σκηνών είναι παραπάνω αναλυτικές από όσο θα τις περίμενα ή θα τις προτιμούσα, αλλά η συγγραφέας των βιβλίων ποτέ δεν αρνήθηκε ότι οι σεξουαλικές της φαντασιώσεις ήταν ένα από τα κίνητρα για τη συγγραφή των βιβλίων αυτών.

Το 50 Shades of Grey είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα, μια δυνατή ιστορία αγάπης, εντελώς φανταστική από όλες τις πλευρές.

Ο Κρίστιαν Γκρέυ, ο πανέμορφος, πάμπλουτος, φιλάνθρωπος, ερωτικός, προστατευτικός, αυταρχικός (όσο πρέπει), σέξι και προβληματικός νεαρός επιχειρηματίας ερωτεύεται σφόδρα τη φοιτήτρια Άνα Στιλ κι εκείνη, με τη σειρά της, μαγεύεται από όλες ανεξαιρέτως τις εκφάνσεις του χαρακτήρα του.
Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια δυνατή σχέση που βοηθά τον Κριστιαν να αντιμετωπίσει όλους τους δαίμονες που τον καταδιώκουν από τα παιδικά του χρόνια και να ξεπεράσει τα βαθιά ριζωμένα ψυχολογικά του προβλήματα κι εκείνη να βρει μαζί του την απόλυτη αγάπη πέραν από κάθε φαντασία.

Πως, λοιπόν, να μην ερωτευτούν αυτό το μυθιστόρημα όσες γυναίκες το διαβάσουν;

Όσον αφορά το ταλέντο της συγραφέως, αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο, κρίνοντας από το οτι οι περισσότερες εκφράσεις, ή και διάλογοι, επαναλαμβάνονται κάθε δεύτερη σελίδα κι όλες οι περιγραφές είναι φτωχές και χωρίς απολύτως καμία εμβάθυνση.

Παρόλα αυτά η ιστορία είναι εκείνη που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο, θέλοντας να φτάσεις στο τέλος της υπόθεσης, όταν όλες οι απειλές και τα φορτία του παραλθόντος θα έχουν πλέον εξαλειφθεί, αλλά η αγάπη του ζευγαριού θα έχει μείνει αναλλοίωτη...

ΑΚΡΙΒΩΣ όπως στα παραμύθια, έτσι;;;

Ένα παραμύθι του οποίου τις 702 + 731 + 811 σελίδες θα διάβαζα ευχαρίστως ξανά από την αρχή!

by Βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου